Orosanmälan till socialtjänsten

LÄS MER

Vad innebär en orosanmälan?

Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. När vårdnadshavare inte kan ta ansvar för sina barn fullt ut behöver samhället stödja och skydda barn som annars riskerar en ogynnsam utveckling. Ansvaret ligger ytterst på kommunens socialnämnd, men för att nämnden ska kunna ta sitt ansvar behöver den uppmärksammas på barn som andra känner oro för. 

De myndigheter, anställda och yrkesverksamma som arbetar inom områden som berör barn och unga är enligt socialtjänstlagen 14 kapitlet 1§ skyldiga att anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Enligt samma lag bör alla som får kännedom om ett barn som far illa anmäla det till ansvarig kommuns nämnd. Lagstiftningen fokuserar på risken att barnet far illa varför du inte behöver vara säker på att barnet far illa för att det ska vara aktuellt med an anmälan om oro. Är du orolig för ett barn så ska/bör du anmäla! Det är sedan socialtjänstens ansvar att bedöma och utreda barnets situation.

Situationer när barn far illa kan avse:

  • Barn och ungdomar som i hemmet utsätts för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp, kränkningar, fysisk eller psykisk försummelse eller som har allvarliga relationsproblem i förhållandetill sin familj.
  • Barn och ungdomar som far illa på grund av sitt eget beteende, exempelvis på grund av missbruk, kriminalitet och annat självdestruktivt beteende eller som utsätts för hot, våld eller andra övergrepp från jämnåriga.
  • Barn med stora problem i skolsituationen föranledda av en social problematik kan också anses ingå i målgruppen.
  • Psykisk ohälsa hos barn och unga, exempelvis depression, självskadebeteende eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning faller utanför socialtjänstens kompetensområde, om det inte därtill finns en social problematik (Prop 2012/13:10, s 47)

Observera att om din oro rör sexuella övergrepp inom familjen eller våld mot barnet i hemmet ska vårdnadshavare inte informeras om att anmälan görs. I alla andra fall ska vårdnadshavare informeras om du som anmäler gör det i din yrkesroll.

Anonym orosanmälan

  • För att vara anonym, kan du inte vara inloggad i självserviceportalen. Är du inloggad, måste du logga ut innan du startar e-tjänsten för att kunna lämna en anonym orosanmälan.
  • Du kan göra din anmälan som privatperson eller utifrån din yrkesroll. Om oron uppmärksammats i tjänsten så är du skyldig att anmäla och din anmälningsskyldighet är personlig. Du kan således inte välja att vara anonym, utan måste fylla i dina kontaktuppgifter. Som privatperson kan du välja att vara anonym genom att inte fylla i dina kontaktuppgifter i e-tjänsten.
  • Om du vill ha återkoppling eller information om en utredning inleds, så behöver vi dina kontaktuppgifter. Uppger du dina kontaktuppgifter, är du inte längre anonym.

Ring in din orosanmälan

Vill du hellre ringa till Socialtjänsten för att göra en orosanmälan så når du dem på: 076-603 55 62

Ärendet hanteras i ett separat system

Din orosanmälan hanteras efter att du skickat in den i socialtjänstens datasystem. Du kommer därför inte kunna följa ditt ärende på Mina sidor i självserviceportalen.

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa